1. Deneyimli Akademisyenler
Sapanca Turizm MYO, 3 Öğretim Üyesi, 13 Öğretim Görevlisinden oluşan sektör tecrübesi ve bilimsel akademik alanda yayınları olan akademik bir yapı mevcuttur. Öğretim elemanlarının ders dağılımlarında, uzmanlık alanları gözetilmekte ve görevlendirmeler söz konusu yaklaşımla yapılmaktadır.
Aşçılık alanında uygulama becerisi ve etik değerler ile donanmış, sektördeki güncel gelişmeleri takip eden, bilgiyi beceri ile bütünleştiren, sürdürülebilirliği ve kurumsallığı sağlayan akademisyenlerin bulunduğu donanımlı bir eğitim programıdır.
2. İş Dünyasına Hazır Mezunlar
Yiyecek içecek işletmelerinde ihtiyaç duyulan nitelikli ara eleman açığını gidermek için, aşçılık programımızın vizyonu ışığında
öğrenci merkezli bir öğrenme deneyimi sağlayarak, çağdaş gereksinimler doğrultusunda mesleki becerilerle donatılmış, çevresel,
kültürel ve toplumsal açıdan sorumlu bir eğitim anlayışını benimsemiş bir şekilde yiyecek içecek sektörüne meslek elemanları yetiştirerek öğrencilerimizi iş hayatına hazırlıyoruz.
Ayrıca eğitim gören öğrenciler, teorik ve uygulamalı bilgilerin yanında üniversitemiz bünyesinde uygulanan 3+1 Eğitim Modeli ile bir dönem işletmelerde tam zamanlı çalışarak, iş dünyasına hızlı bir şekilde uyum sağlayabilmekte olup bu sayede mezun olduklarında direk istihdam edilmektedir.
3. Sosyal ve Kültürel Ortam
Üniversitemizin şehri Sakarya; Marmara bölgesinin en avantajlı şehirlerinden biridir. Şehrin ulaşımı, doğası ve ekonomik yapısı ile bulunduğu lokaysan, İstanbul’a otoban üzerinden karayoluyla 1 saat 30 dakika ve Ankara’ya yüksek hızlı trenle 2 saat 45 dakika mesafededir. Türkiye’nin turizm alanında en dikkat çeken lokasyonlardan biri olan Sapanca’da yer alan ve Sapanca Gölü’ne yürüme mesafesinde bulunan meslek yüksekokulumuz başta İstanbul olmak üzere büyükşehirlere yakınlığı ile hizmet sektörüne yönelik programlarıyla öne çıkmaktadır. Öğrencilerimiz yakın çevrede yer alan uluslararası ve beş yıldızlı otellerde, işletmelerde uygulama imkanına sahip olmaktadır. Üniversitemizin ve okulumuzun yıl içinde düzenlediği etkinlikler öğrencilere verimlilik kazandırmakla birlikte güzel vakit geçirmelerine de katkı sağlamaktadır.
4. TYÇ ve Akreditasyon
Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi (TYÇ); Türkiye'deki eğitim ve öğretim programlarının ulusal ve uluslararası standartlara uygunluğunu sağlamak için oluşturulmuş bir sistemdir. TYÇ, yeterliliklerin seviyelerini belirler, öğrenme kazanımlarını tanımlar ve eğitim kurumlarının kalite güvencesini artırır. Ayrıca, hayat boyu öğrenme, kredi transfer sistemleri ve yeterliliklerin karşılıklı tanınmasını destekler.
Akreditasyon; MÜDEK, SPORAK ve TUADER; eğitimde yüksek standartları teşvik eden bağımsız kuruluşlardır. Bu kuruluşlar, değerlendirme süreçleri, akreditasyon kriterleri ve sürekli iyileştirme çalışmalarıyla eğitim kurumlarının gelişimine katkıda bulunmaktadırlar.
TYÇ ve Akreditasyonun Mezunlarımıza Avantajları:
-Uluslararası Tanınırlık
-Yüksek Eğitim Kalitesi
-Kariyer Olanakları
-Yüksek Standartlar
-Güvenilirlik
İş dünyasına nitelikli iş gücü kazandırmak amacıyla ülkemizde ilk defa uygulanan +1 Eğitim Modelini geliştirdik.
Bu modelle öğrencilerimiz işletmelerde bir dönem tam zamanlı çalışarak uygulamalı eğitim alıyorlar ve önlisans, lisans ve lisansüstü düzeyinde eğitimlerinin son bir dönemini işletmelerde tam zamanlı çalışarak öğrenciyken iş dünyası deneyimi kazanıyorlar. Böylelikle iş tecrübesine sahip olarak mezun oluyorlar. Biz o yüzden onlara “+1 mezunu” diyoruz. Bugüne kadar yaklaşık 50.000’den fazla +1 mezunu iş dünyasında yerini aldı.
+1 Eğitim modelinin çok boyutlu kazanımları arasında; akademisyenlere iş dünyası ile ortak AR-GE ve güncel teknoloji takibi, üniversitelere programlarda koordinasyon, iş dünyasının ihtiyacına uygunluk ve güncel müfredat, güncel teknoloji takibi ve firma altyapısının kullanımı, iş dünyasına nitelikli insan, üniversite iş birliği, +1 mezunlarına da iş tecrübesi ve kolay iş bulma imkanı yer almaktadır.
2011- 2021 yılları arasında yapılan öğrenci, akademisyen ve işveren anketleri üzerinden modelin 10 yıllık memnuniyet ortalamasına bakıldığında öğrencilere %94, akademisyenler %89 ve işverenlere de %89 oranında yüksek memnuniyet sağladığı görülmüştür.
Aşçılık Programı mezunları; Turizm otel işletmeleri, özel ve kamu kuruluşları, yiyecek içecek işletmeleri, turistik yolcu gemileri, ziyafet organizasyonu şirketleri, havayolu işletmeleri, kültür ve turizm bakanlığı, turizm il müdürlükleri ve belediyeler, lokanta işletmeleri, restaurant işletmeleri, kafe işletmeleri, yasal şartları sağladıktan sonra da kendi işyerlerini açıp çalışabilirler.
-Kariyer Planlama ve Profesyonel Gelişim
-Kişilik Envanteri
-İş ve Staj Olanakları
-Kariyer Rehberliği
-Pratik Beceri Atölyeleri ve Seminerler
-CV Hazırlama ve Mülakat Teknikleri
-Ağ Kurma (Networking) Etkinlikleri
-Kariyer Fuarları, Kariyer Zirveleri ve Sektör Buluşmaları
-Oryantasyon Eğitimleri
Kariyer merkezimiz, öğrencilerimizin mezuniyet sonrası iş bulma sürecinde daha donanımlı ve rekabetçi olmalarına katkıda bulunarak, kariyer hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olur.
Ayrıntılı bilgi için Kariyer Merkezi ile iletişime geçebilirsiniz.
ÇAP Yapılabilecek Bölüm ve Programlar
-Pastacılık ve Ekmekçilik -Turizm ve Otel İşletmeciliği -Turizm Seyahat Hizmetleri
(En az 2.75 ortalamayı yakalayan öğrenciler başvuru yapabilir.)
Dikey Geçiş Yapılabilecek Lisans Bölümleri
-Aile ve Tüketici Bilimleri -Beslenme ve Diyetetik -Gastronomi ve Mutfak Sanatları -Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği